Živimo u eri brzog tehnološkog napretka kada je evidentan uticaj moderne tehnologije na gotovo sve oblasti života, pa i proizvodnju hrane. Poljoprivreda je poslednju deceniju doživela neverovatnu transformaciju integracijom najsavremenijih tehnologija od upotrebe dronova na njivama do raznih pomagala koja olakšavaju proizvodnju hrane. Na ovaj način je poboljšana efikasnost, održivost proizvodnje, ali i kvalitet proizvoda.
Veliki korak napred je i primena veštačke inteligencije (AI) ne samo u proizvodnji hrane već i u smanjenju otpada. Naučnici širom sveta i inovatori posebno se bave upotrebom veštačke inteligencije za kontrolu kvaliteta i bezbednosti hrane. Iako je ova oblast praktično još uvek u povoju već sad je jasno da je AI u mogućnosti da revolucionarno transformiše kontrolu kvaliteta omogućavajući bržu i precizniju inspekciju, otkrivanje kontaminiranih proizvoda čime se obezbeđuje bolja bezbednost i kvalitet proizvoda koji dolaze do potrošača.
AI optimizuje proizvodne procese analizom podataka, povećanjem efikasnosti i smanjenjem otpada. Iako su dosadašnji rezultati impresivni veruje se da će budući napredak AI dodatno unaprediti industriju proizvodnje hrane posebno na polju bezbednosti i kvaliteta proizvoda.
Kako je za sajt New Food objasnila Anok van de Vol, stručnjak za bezbednost hrane da bismo bolje razmeli značaj veštačke inteligencije u ovoj oblasti moramo da razumeno sam lanac – od proizvodnje i ubiranja plodova do njegovog pakovanja, transporta, skladištenja i iznišenja pred kupca u marketu. Ukoliko bilo ko u bilo kom trenutku u ovom lancu zakaže može doći do narušavanja bezbednosti proizvoda. Zbog toga su sistemi za praćenje bezbednosti hrane ključni u upravljanju rizikom i održavanju propisanog kvaliteta.
-Prehrambene industrije širom sveta troše hiljade sati svake godine kako bi osigurali da se hrana bude proizvedena po najvišim standardima i da se sačuva njen kvalitet na putu do potrošača. Pronalaženje efikasnijih i pouzdanijih načina za praćenje bezbednosti hrane je na vrhu liste svakog proizvođača. Nove tehnologije pružaju mogućnost da se problemi u kvalitetu ili bezbednosti hrane brže uoče i reše – rekla je ona.
Prema njenim rečima eksperiment sproveden u laboratoriji Koog aan der Zaan u Holandiji pokazao je da se vreme za analizu, prikupljanje i obradu podataka može drastično skratiti. U eksperimentu su korišćeni sastojci kakao koji su proveravani, a potom su podaci ručno unošeni u kompjuter.
-Za ovaj proces je potrebno između 35 i 45 minuta. Međutim, ukoliko se kakao tretira sa opremom koja koristi tehnologiju infracrvenih zraka za prikupljanje podataka i njihovu obradu čitav proces je gotov za samo 5 minuta! To znači da možemo da izvršimo više merenja i imamo pouzdanije podatke – pojasnila je Vol.
Povećanje količine podataka u lancu snabdevanja otvara uzbudljive mogućnosti za veštačku inteligenciju.
-Kako prikupljamo više podataka, tako ćemo morati da budemo u mogućnosti da obrađujemo više informacija u realnom vremenu. Sistemi veštačke inteligencije će jednog dana moći da urade upravo to, pomažući nam da izgradimo još precizniji i moćniji sistem bezbednosti hrane – rekla je ona.
Kako za objasnio Pol Damaren za sajt Food Safety news veštačka inteligencija je ne samo merač kvaliteta i bezbednosti hrane, već inovativna tehnologija koja na revolucionaran način menja ovu oblast i to na sledeće načine:
Vidljivost lanca snabdevanja – AI pažljivo prati proizvode duž lanca snabdevanja, osiguravajući da se bezbedno kreću u kontrolisanom okruženju
Detaljno praćenje proizvoda – prati i analizira parametre kvaliteta, obezbeđujući održavanje najviših standarda od njive do trpeze
Efikasnost i transparentnost – AI pojednostavljuje operacije, povećava efikasnost, obezbeđuje kvalitet i poboljšava transparentnost
Brzina i tačnost – Alati sa veštačkom inteligencijom pomažu mnogim prehrambenim preduzećima – uključujući proizvodnju, transport i maloprodaju da unaprede automatizaciju, efikasnost, preciznost i bezbednost, štedeći dragoceno vreme i resurse
Prediktivna analitika – AI tehnologija analizira ogromne skupove podataka kako bi proaktivno identifikovala probleme kvaliteta pre nego što se ispolje, minimizirajući štetu
Ublažavanje rizika – AI služi kao budni čuvar, upozoravajući na kvarove opreme, smanjujući rizike i osiguravajući nesmetan proces
Inspekcija proizvoda – Pronicljivo oko AI detektuje nedostatke i odstupanja u proizvodima sa neuporedivom preciznošću u odnosu na čoveka
Donošenje odluka zasnovano na podacima – Ova tehnologija otkriva trendove, prikuplja podatke dajući informacije za donošenje pravih odluka i kontinuirano podstiče poboljšanje