Aronija čini čuda, pročitajte koja

U današanje vreme, celutlit predstavlja ozbiljniji problem za 90% žena i 10% muškaraca. Ovaj problem nastaje kada se na površinu probiju naslage masnoća iz potkožnih slojeva kolagenskih vlakana ili vezivnog tkiva. Kako domaći stručnjaci kažu jedan od efikasnih lekova protiv  takozvane  „narandžine kore“  je  sok od aronije.

Ono što najviše doprinosi slabljenju vezivnog tkiva su konstntno sedenje, nedovoljna fizička aktivnost sa kojom dolazi i gojaznost, loša cirkulacija kao i problemi sa hormonima.

U institutu „Dr Josif Pančić“ u Beogradu, je sprovedeno istraživanje od strane stručnjaka o tome kako organski sok od aronije utiče na tretman celulita.

Sprovedena je studija pod nazivom „Uticaj konzumacije organskog soka aronije na celulit stepena 2 po Nirnberger-Miler skali (Nürnberger-Müller)“. Ovom studijom je obuhvaćeno trideset žena starosti između dvadeset i četrdeset osam godina, koje su tri meseca pile po sto mililitara soka od aronije dnevno i utvrđeno je da aronija poboljšava strukturu kože i potkožnog tkiva.

Po završetku studije, uz pomoć ultrazvučne dijagnostike, stručnjaci su uspeli da konstatuju da je kod 97% učesnica došlo do poboljšanja u strukturi kože i potkožnog tkiva. Takođe došlo je i do značajnog povećanja tonusa kože, što je uslovilo smanjenje odlika celulita. Takođe je otkriveno da je kod 50%  ispitanih došlo do smanjena indeksa telesne mase (BMI) za prosečno 1,5%, a kod dvadeset učesnica umanjen je procenat masnog tkiva za prosečno 5,2%.

Ilustracija: aronija, foto: Pixabay
Ilustracija: aronija, foto: Pixabay

Od aronije su se proizvode sokovi, likeri i jogurt, visokokvalitetno crveno desertno vino. Aronija se koristila čak i za proizvodnju deserta od slatke pavlake.

U kuhinji se koriste pasirane aronije za spravljanje voćnog umaka za jela od divljači. Osim toga, aronija se može konzervisati i alkoholom.

U ishrani i medicini aronija se koristi uglavnom kao hladno ceđeni voćni sok, sirup. Već je rečeno da se od kilograma svežih, neoštećenih plodova dobija oko 600 ml gustog soka, tamne, skoro crne boje, koji se konzerviše pasterizacijom u staklenoj ambalaži. Ovakav sok se koristi razređen u vodi, čaju ili drugim voćnim sokovima, kao što su oni od jabuke ili dunje. Na 100 ml soka saržaj vitamina P (bioflavonoida) iznosi minimum 150 mg. Energetska vrednost je max. 63 kcal. Sirov sok se koristi obazrivo, kao i drugi lekovi, tri puta na dan po 50 ml, ili po pola čaše od jogurta.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor