Da li ste čuli za ovaj lek iz prirode

Đumbir je namirnica koja je do pre nekoliko godina bila nepoznata našem tržištu, a danas se može naći u gotovo svakoj prodavnici. Prijatnog je ukusa i bogat eteričnim uljima, kalijumom, manganom, bakrom, magnezijumom i vitaminom B.

Koristi se kao dodatak jelima, a posebno je popularna kombinacija đumbira, limunovog soka i meda koja se u zimskim danima koristi kao preventiva protiv prehlade. Đumbir u ovoj komninaciji predstavllja pravu energetsku bombu za organizam. Poznata su i njegova druga pozitivna svojstva. Između ostalog, može da ublaži bolove, pomaže u lečenju artritisa, smanjuje upale, a pošto pokreće metabolizam koristi se i tokom mršavljenja. Za ovu svrhu đumbiru je poželjno dodati koristi i malo cimeta. Đumbir se koristi i protiv mučnine jer podstiče rad creva, takođemože smanjiti oticanje, regulisati nivo šećera u krvi, regulisti holesterol, ublažiti simptome alergije i slično.

Čaj od đumbira, meda i limuna pravi se tako što se đumbir dužine oko pet centimetara najpre opere i očisti, a zatim nasecka na kockice ili nariba. Vodu treba zagrejati do ključanja pa u nju ubaciti đumbir i kuvati na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Nakon toga ga treba procediti. ostaviti da se malo ohladi, pa dodati limun i med po želji.

Med sa đumbirom priprema se tako što se pomešaju jednake količine meda i naribanog đumbira, pa se svemu doda limunov sok. Ovu mešavinu najbolje je uzimati ujutro na parazan želudac.

U prodavnicama može da se kupi i đumbir u prahu koji je sve popularniji dodatak različitim jelima, osebno čorbama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca