Bundeva zdrava ukusna i domaća, može se koristiti na različite načine, jesenja i zimska poslastica u vojvođanskim kuhinjama. Od bunedeve se može napraviti, salata, ajvar, zdrav napitak, a to su samo neki recepti Aleksandre Buter iz Kikinde.
„Mnogi ljudi smatraju bundevu za omiljeno povrće. Biljka sazreva na jesen i može se do proleća uspešno očuvati u svežem stanju. Koristi se često za pripremu mnogih jela, od poslastica, čorbaste hrane i sokova.
Unutrašnji deo bundeve, koji se koristi u ishrani, je žuto-naranžaste boje. Bogato je antioksidansima i beta karotenom, cinkom, kalijumom, vitaminom E, C i B, i vlaknima. Ako se bundeva redovno koristi može da spreči prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti, stvaranje katerakte. Cink omogućuje podršku gustoći kostiju, što znači da je dobar saveznik u borbi protiv osteoporoze. Bundeva reguliše varenje hranje, deluje kao laksativ pa se preporučuje za suzbijanje zatvor, ističe Aleksandra i dodaje:
„Mi u Kikindi, bundevu zovemo ludaja, ja sam i članica udruženja „Kikindska ludaja“. Početnici smo u ovom poslu, tako da nam je u planu da krenemo i sa sopstvenom proizvodnjom ludaje, i ljubičastog luka.
Aleksandra u svom asortimanu ima pekmez od ludaje, ratluk od ludaje, sokove od bunde, salate, karamelizovani ljubičasti luk sa bundevom, lovački sos, ljuta i obična varijanta. Aleksandra pravi i kolače od bundeve, kuglof, pite, mafine.
Proizvode pravi na tradicionalan način, to su kao ističe njeni recepti, ali nije htela da nam otkije baš sve tajne. Kako smo saznali od nje, dosta vremena je potrebno za izradu proizvoda, najviše vremena joj ode kada ljušti bundevu. Kada pravi karamelizovani luk, tu treba posebna šerpa, mala količina, sat ipo vremena, se karamelizuje na tihoj vatri.
Aleksandra učestvuje na vašarima, sajmovima, jer kao nam je istakla ovi proizvodi ipak moraju da se probaju, jer imaju karakterističan ukus i miris. Da je stvarno tako uverili smo se i sami, proizvodi su odlični a i cene su pristupačne.
Svako ima svog favorita pa tako i Aleksandra, to je sok od budeve sa narandžom, u to smo se i sami uverili i složili sa njom.
Kao što znamo,, Dani ludaje“se organizuju od 1985. godine u Kikindi, gradu koji slavi bundevu, tikvu, misiraču, dulek, odnosno ludaju kako ovde nazivaju ovu povrtlarsku kulturu. U davnoj prošlosti da bi opisali kako je Kikinda ravna, ljudi su govorili: „Popneš se na ludaju i vidiš celu Kekendu i još po Banata“. Šaljivdžije kažu kako je naziv ludaja dat zbog semena bundeve, jer ona tako deluje kada se mnogo pojede. Ipak, tako nešto nije zvanično potvrđeno.