Zbog čega ljubitelji jagnjećeg pečenja ne bi trebalo da zaobiđu valjevsko selo Pričević

Kada se krene iz Valjeva ka Loznici na 14 kilometru grada na Kolubari nalazi se selo Pričević. Meštani se uglavnom bave poljoprivredom, i to ovčarstvom. Otuda i nadaleko poznatat Festival jagnjećeg pečenja.

Pitali smo meštane koja je tajna pečenja iz ovog kraja i šta to privlači goste iz raznih krajeva da baš dođu ovde na ručak. „Pre svega, tajna je u kvalitetnom jagnjetu i procesu pečenja, odnosno umeću onoga koji peče da zna u kom momentu jagnje treba izvaditi iz furune. Jagnjad kupujem od ovdašnjih proizvođača. U pitanju je sjenička pramenka i to je dobra rasa, sve druge rase ovaca nisu za ovaj posao.“

Ove godine u Pričeviću su se okupila 22 izlagača sa više od 200 izloženih grla.

Pored ovčarske izložbe, održan je i Festival jagnjećeg pečenja. U takmičarskom delu učestvovalo je čak 70 takmičara. Prvo mesto pripalo je Aleksandru Lazareviću iz  Brankovine, drugo mesto Miroslavu Petroviću iz – Donje Ljuboviđe, a treće mesto ekipi Ljubica i unuci iz Pričevića.

U sklopu pratećeg programa bilo je 45 izlagača koji su posetiocima ponudili brojne domaće proizvode.

Goste je u ime domaćina pozdravio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković:„Čast mi je da Vas pozdravim na 16. ovčarskoj izložbi i 5. Festivalu jagnjećeg pečenja. Ove godine tu su 22 izlagača i preko 70 takmičara . Želim Vam da uživate na ovoj manifestaciji koja je značajna za naš grad i koja iz godine u godinu treba da nastavi da se razvija“, rekao je Gojković.

Izložbi je prisustvovao i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je rekao da je sama izložba i festival ono što je Srbija i ono što treba da čuvamo. „Pre svega ovi krajevi gde su ljudi pošteni i vredni . Mnogo toga smo kroz prošlost pobedili i kroz mnogo muke sve je to izneo naš narod, a pre svega naš seljak . Zato pre svega treba da budemo složni jer jedino složni sve što je teško možemo da pobedimo. Država je tu uz vas i biće uz vas uvek samo da imamo sloge i razumevanja za bližnje, za komšije i sve druge ljude.  Zato živeo Pričević, živelo Valjevo i živela Srbija!“ rekao je Bogićević.

Aleksandar Bogićević
Aleksandar Bogićević

Na ovogodišnjem Festivalu pečenje nije bilo jeftino pa se tako kilogram prasećeg pečenja prodavao po ceni od 2000 do 2500 , a jagnjeće od 2500 do 2800 dinara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca