Vrhunsko pečenje i kvalitetne ovce

Na hijade posetilaca iz Valjeva i okoline, ali i drugih krajeva Srbije pohrlilo je 29. septembra, u u Pričeviće, selo decenijama poznato  iz doba stare Jugoslavije kao ‘’prestonica’’ dobrog  jagnjećeg pečenja. Već treću godinu za redom kraj reke Obnice,  održana je Regionalna izložba ovaca i Festival jagnjećeg pečenja. Ovo je i prilika da ovdašni ovčari, pokažu šta su u proteklih godinu uradili u pogledu odgoja i selekcije sjeničke pramenke, koja se poodavno odomaćila u ovim krajevima.

Ovogodišnja  ovčarska izložba okupila je 33 proizvođača iz valjevskog, osečanskog i mioničkog kraja, koji su predstavili 270 najkavlitetnijih grla sjeničke oplemenjene pramenke. Po oceni stručnog žirija najbolja izložena grla su odgajivača Koste Andrića iz osečanskog sela Dragodola, čije stado trenudno broji 149 grla. Njemu je pripalo priznanje apsolutnog šampiona izložbe.

  • Ovo je isplativa proizvodnja i ukoliko se u narednom periodu nastavi ovim tempom biće odlično, jer se sve više ljudi odlučuje za ovu granu stočarstva. Uslova za gajenje imam, i to koristim, jer posedujem oko 30 hektara što obradivog zemljišta,  što livada i pašnjaka. Subvencije koje dobijamo su veliki podsticaj. Podsticaj za umatičenu jagnjad je 7.000 dinara po grlu, za jagnjad za klanje je 2.000 dinara po jagnjetu, a kilogram žive vage je 260 dinara – kaže Andrić.

Ocenjujući i izložena grla predsednik žirija prof. dr Cvijan Mekić je rekao da se u odnosu na prethodnu, ove godine vidi napredak u kvalitetu izloženih grla.

Ilustracija; Ovnovi na izložbi, Pričević, foto: Domaćinka kuća
Ilustracija; Ovnovi na izložbi, Pričević, foto: Domaćinka kuća

,, Ja sam prezadovoljan ovogodišnjom izložbom, a posebno je ovde bilo zadovoljstvo da obratimo pažnju na mlade proizvođače koji su rešili da se bave ovom proizvodnjom. Po meni valjevski ovčari su u prednosti u odnosu  druge zahvaljujući  stručnim službama i lokalnoj samoupravi koja je imala sluha u poslednjih  15, 20 godina, jer je nekadašnja Direkcija za poljoprivedu prepoznala potencijal ovoga kraja i razvoj ove značajne grane stočarstva. Valjevo je jedna od retkih lokalnih samouprava koja je u svom vlasništvu imala dve do tri hiljade priplodnih grla ovaca koja su deljena odabranim poljoprivrednim proizvođačima.

Ukupno 80 ekipa se nadmetalo ko će biti boljii majstor u pripremi jagnjećeg pečenja i gulaša.

Ilustracija: Veterinarska stanica Dival, foto: Domaćinska kuća

Oko 30 odgajivača ovaca se takmičilo sa 300 grla u kategorijama:

starije ovce-šampion: Slobodan Gavrilović iz Degurića,

mlađe ovce, šampion Života Popović, Carina,

dviske, šampion Aleksandar Stanarević, Kamenica,

stariji ovnovi, šampion Aleksandar Stanarević, Kamenica,

mlađi ovnovi, šampion Zoran Petrović iz Zlatarića.

Ove godine, nagradni fond koji je opredeljen budžetom grada Valjeva je 200.000 dinara, a odazvali su se i brojni sponzori, koji su nagradili najbolje odgajivače ovaca.

Najbolju kolekciju starijih ovnova i dviski izložio je Aleksandar Stanarević iz Kamenice, odgajivača Slobodan Gavrilović iz Degurića nagrađen je za najbolja grla u kategoriji starije ovce.  Životi Popoviću iz Carine pripala je nagrada za najboqu izloženu kolekciju mlađih ovaca, Zoran Petrović iz Zlatarić, a imao najbolju kolekciju mlađih ovnova, dok je priznanje za najbolje uslove za gajenje grla pripalo Ljubici Stojković iz Stanine Reke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.12.2023.

Metiljavost ovaca

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

26.10.2023.

Ideje iz Pariza Janoš Demeter zaživeo u Bečeju

07.10.2023.

Ivana Popović:Ministarstvo se uspešno izborilo i suzbilo afričku kugu svinja

14.09.2023.

Sunčanica i toplotni udar kod ovaca

11.09.2023.

Zbog čega ljubitelji jagnjećeg pečenja ne bi trebalo da zaobiđu valjevsko selo Pričević

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca