Vizuelnim pregledom zasada koštičavog voća (višnja, trešnja i šljiva ) na razim lokalitetima uočeno je da se oni nalaze u fazi mirovanja do faze početak bubrenja pupoljaka (BBCH 00-01).
Za naredni period prognoziraju se temperature znatno više od uobičajenih za ovaj period. Trend porasta temperatura iniciraće početak i dalji razvoj pupoljaka u zasadima koštičavog voća, a to je pravi trenutak za obavljanje zimskog tretmana voća.
Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala prouzrokovača : monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogač šljive (Taphrina pruni), pegavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) i prouzrokovača bakterijskih oboljenja, i ujedno i smanjenje brojnosti prezimljujućih formi štetnih insekata.
Za ovaj tretman proizvođačima se preporučuje upotrba kombinacije registrovanih mineralnih ulja i preparata na bazi bakra:
-Nitropol S (a.m.mineralno ulje) u koncenteaciji 1,3% (višnja, trešnja) ili
-Galmin,Galmin 800 (a.m. mineralno ulje)u koncentraciji 3-4% (šljiva)
+-Bakarni oksi hlorid 50 (a.m. Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 0,75% ili
-Cuproxat (a.m.Cu iz bakar-sulfata) u koncetraciji 0,2-0,35% ili
-Fungohem SC (a.m.Cu iz bakar -hidroksida) u koncentraciji 1-1,5% ili
-Everest (a.m. Cu iz bakar hidroksida) u koncentraciji 0,6% ili
-Grifon (a.m.Cu iz bakar oksi- hlorida i bakar-hidroksida) u količini 4l/ha.
Može se upotrebiti i gotova kombinacija ovih preparata:
-Plavo ulje (a.m. mineralno ulje +Cu iz bakar-oksihlorida).
Preporučujemo da se zimsko tretiranje voća obavi po mirnom vremenu bez vetra na temperaturama iznad 80 C.
Stabla dobro okupati , kako bi rastvor dospeo u sve šupljine i pregibe na stablu.