Kako bi se napravio kvalitetan kompost, za proizvodnju šampinjona, đubretu se moraju dodati: urea 3-5 kilograma po toni đubreta, ili toliko amonijum-sulfata. Zatim sladne klice, koje se dobijaju u pivarama, gde se proizvodi ječmeni slad, i stavlja se 125 kilograma na tonu đubreta. Pored sladnih klica, dodaje se gips, u količini od 25 kilograma na tonu đubreta. Dodatak protiv insekata (basudin), dodaje se kada se dovozi đubrivo, kada se slaže niska ili visoka gomila, i kada se gomila prevrće.
Pre nego što se pripremi đubre sa dodacima, u nameri da se iz njega načini hranjivi kompost za šampinjone, mora se izračunati koliko je potrebno đubreta.
Nakon sejanja, đubre će biti zbijeno, tako da će njegova visina u sanduku iznositi 17 cm, a kada se još doda sloj pokrivača debljine 3 cm, visina će biti ukupno 20 cm. Upravo je toliko visoka daska od sanduka koja drži đubre. Ako računamo da tako zbijeno đubre teži po 50 kilograma u jednom sanduku, ili 100 kilograma u dva sanduka, onda površinu od 195 m² pomnožiti sa 100, pa na taj način dobiti ukupnu potrebnu količinu đubreta, odnosno 19.500 kilograma ili 19,5 tona. To je količina đubreta koja je potrebna za jedan ciklus uzgoja (90 dana). Kada se bude menjao ciklus, onda se proces ponavlja iz početka.
Priprema komposta (kompostiranje), počinje dovozom đubreta, koji je izmereno na vagi. Đubre se istrese na betonsku ploču bez nekog reda, zaliva vodom, i praši basudinom. Nakon nekoliko dana, iz đubreta se slaže mala, niska gomila, koju je potrebno jako ugaziti i zalivati. Nekoliko dana posle toga, slaže se visoka gomila, koja treba da stoji nekoliko dana, a zatim ponovo prevrće, i to nekoliko puta.