Unosan i dobar biznis

Poljoprivredno gazdinstvo „Fišćag“,  iz sela Dolovo kod Pančeva, na svom poljoprivrednom gazdinstvu gaji ren na površini od 40 ari. Dragan Fišćag, nosilac poljoprivrednog gazdinstva,  2010. godine želeo je da promeni posao koji mu je dosta oduzimao vremena, pa je počeo da istražuje čime bi mogao da se bavi, i gde da uloži novac. U potrazi za nečim novim i profitabilnim, došao je na ideju da zasadi ren, pošto, kako nam kaže Dragan, ovo povrće dobro podnosi klimatske promene i može da se prerađuje. Tokom 2013. godine, poljoprivredno gazdinstvo je počelo sa proizvodnjom.

Dragan je u početku proizvodio samo marinirani ljuti ren. Proizvode je plasirao na Zelenoj pijaci u Pančevu, pa je kasnije proširio plasman proizvoda na celoj teritoriji naše zemlje. Od samog početka proizvodnje, Dragan je radio na proizvodnji finalnog proizvoda, pa je tako pre dve godine, napravio poseban namaz od rena, koji tada nije postojao na tržištu. Dosta vremena i novca uložio je u marketing, i plasman novog proizvoda na tržište. Danas, namaz od rena razmišlja i da plasira na inostrana tržišta, i kako nam navodi, zadovoljan je prodajom i cenom proizvoda.

Ilustracija; ren, foto: Agropress
Ilustracija; ren, foto: Agropress

Dragan na svom posedu uzgaja domaću sortu rena. Kako nam navodi, ova sorta se sama reprodukuje. Dosta je ukusnija i bolja od industrijskog rena. Za finalni proizvod ne koristi veštačke dodatke i aditive. Proizvodi su isključivo napravljeni na prirodnoj bazi. Ljudi su zainteresovani za domaće proizvode. Tradicija u spremanju hrane treba da se vrati, da jedemo domaću i zdravu hranu, dodaje Dragan.

Poljoprivredno gazdinstvo „Fišćag“ je dobilo sertifikat „Firma od poverenja“. Kako nam navodi Dragan, to je jedan od napopularnijih izdavanih sertifikata u nekoliko zemalja EU, koji pokazuje odličnu reputaciju i doslednost u radu poljoprivrednog gazdinstva ili preduzeća, kao i korektnu saradnju sa klijentima i poslovnim saradnicima. Sertifikat „Firma od poverenja“ podrazumeva da poljoprivredno gazdinstvo poseduje kvalitetan proizvod ili uslugu. Postao je vrlo popularan i poštovan među preduzetnicima i njihovim klijentima u zemljama u kojima je projekat zaživeo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca