Evo zašto su Sudbina i Vihor odlična vina

Ilustracija: Vladimir Smiljković, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Vladimir Smiljković, foto: Svetlana Kovačević

Porodica Smiljković se nekoliko generacija unazad bavi uzgojem vinove loze i spravljenjem vina. Vinarija se nalazi u  sela Drenča kod Aleksandrovca.

Župa je danas poznata po vinogradima i vrednim vinogradarima koji pronose slavu ovog kraja jer su geografski, klimatski i pedološki uslovi sigurno među najboljima u Srbiji za gajenje vinove loze.

Aleksandrovac svojim geografskim položajem gospodari brežuljcima i otvara pogled na vinograde Župe i proplanke Kopaonika. Župsko vinogorje se nalazi u zapadnom delu Srbije u slivu Morave i njenih pritoka. Aleksandrovac i okolina gaje tamjaniku i prokupac, najstarije autentične sorte grožđa u Srbiji. Prokupac, zvani i rskavac je sorta oko 1000 godina, a tamjanika, muskatna sorta poreklom iz Francuske , se u Srbiji gaji preko 500 godina. Još se gaje i župski bojadiser , pa smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, italijanski rizling.

Župa je poznata kao vinogradski kraj u Srbiji , sa blago talasastim brežuljcima čije su južne i jugoistočne ekspozicije veoma pogodne za lozu. Tipovi zemljišta koji ovde preovladavaju izuzetno su pogodni za gajenje vinove loze. Obično su to karbonati, černozem, smonica i gajnjača.

Ilustracija: Vino iz vinarije Smiljković, foto: Svetlana Kovačević

Novije generacije porodice Smiljkivić otišle su korak napred i započele komercijalnu proizvodnju vina „SUDBINA“ i “ VIHOR“. Prvi put su na sajmu turizma i vina jer po Vladimirovim rečima u Beogradu se sve dešava.

Kako je istako Vladimir poseduju vinograde na površini od 5 ha, i što se tiče belih sorti to su  italijanski rizling, tamjanika i šardone. Što se tiče crnih sorti tu su merlo, kaberne i nešto malo frankovke.

Svoja vina prodaju po restoranima i kafićima, u Kruševcu, Aleksandrovcu, Kragujevcu i Nišu. Polako su krenuli i da se pojavljuju u Beogradu.  Kao ističe Vladimir, svoju budućnost vide u Beogradu, jer je po njegovim rečima veliko tržište.

Trenutno godišnje proizvodu  15000 budeljki, a imaju u planu da proizvedu 30000.

Pojavili su se sa dve etikete, Sudbina i Vihor.

Ilustracija: Sudbina i Vihor, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sudbina i Vihor, foto: Svetlana Kovačević

Sudbina

Sudbina je elegantno harmonično suvo belo vino, svetlo žute boje. Proizvedeno je od sorti Italijanski rizling, tamjanika i šardone. Oblikuje se svežim mirisom tropskog voća, sa blago naglašenim notama vanile. Prilagođeno brojnim jelima, kao što su hladna predjela, sve vrste jela od belog mesa, ribe, morskih plodova i sezonskih salata. Služi se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12°C.

Vihor

Vibor je suvo crveno vino intenzivne rubin crvene boje, raskošne arome i bukea, prijatnog, punog i skladnog ukusa proizvedeno od sorti cabernet sovignon i merlot.

Pravi užitak doživećete ako ga konzumirate uz jela od divljači, crvenog mesa, pršuta i jela prijatnog ukusa. Poslužuje se na sobnoj temperaturi  od 16 do 18°C.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca