Isplati li se gajiti ovo cveće? Šta kaže proizvođač

Strelicija ili, kako je zbog neobične lepote zovu još i rajska ptica, jedno je od najprodavanijih vrsta cveća u svetu. Ovo egzotično cveće poreklom je iz Južne Afrike gde raste kao divlja biljka. Na vrhu elegantne drške koja može da izraste i do jednog metra formira se šest do osam cvetova raskošne lepote. Prepoznatljiva je po jarko narandžastim i plavim laticama cvetova koji kada se otvore podsećaju na pticu raširenih krila, zbog čega je dobila ime rajska ptica. Spada u jedno od najskupljih cvetova u cvećarama, orezano u vazi može da potraje i do mesec dana,  a da ne izgubi ništa od svoje lepote.

Jedan od najpoznatijih,  i svakako najveći uzgajivač strelicije u Srbiji je Tomislav Tomić Toša,  iz sela Izumno kod Vranjske banje. Po zanimanju je poljoprivredni tehničar i uzgojom cveća bavi se punih 25 godina u svom rasadniku „Kamelija“.

– U pitanju je porodični biznis u koji su uključeni moji roditelji, supruga, deca i ja. Imamo 11 plastenika dužine 40 metara, a osim rajske ptice gajimo i drugo rezano cveće poput kale, ali i saksijsko i sezonsko cveće. Zbog obima posla u plastenicima imamo četiri do pet radnika – kaže Tomić i otkriva da je sa uzgojem strelicije započeo pre 12-13 godina.

– Privukla me je neobična lepota ovog egzotičnog cveta, a sadni materijal sam kupio iz Holandije. Kako u to vreme niko u Srbiji nije uzgajao ovo cveće morali smo da se snalazimo sami. Rajskom pticom najviše se bavio moj otac koji je učio iz literature i sopstvenog iskustva, a ja od njega. I danas vrlo malo cvećara se usuđuje da započne sa proizvodnjom rajske ptice – dodaje naš sagovornik.

Rajska ptica je višegodišnja biljka koja zahteva dosta pažnje i nege. Potrebno je sedam do osam godina ulaganja i brige dok ne počne da cveta i donosi profit.

– Voli svetlo, ali ne i direktnu sunce. Traži dosta vode, umereno đubrenje, orošavanje i toplotu. Cveta od septembra do aprila, maja, a da bi procvetala moram da grejem plastenike u kojima imam sprovedeno parno grejanje. Posle toga sledi faza mirovanja koja traje tri do četiri meseca. Dobra strana je što je cvet prilično otporan, pa kao orezano cveće može da se plasira na tržište i do sedam dana nakon cvetanja. Ja imam obezbeđen plasman, a cena je između 100 i 180 dinara na veliko, dok se u cvećarama prodaje i po tri do pet puta skuplje po komadu – kaže Tomić i dodaje da još uvek vraća sredstva uložena u rajsku pticu.    Strelicija se razmnožava iz semena ili rizomima, odnosno kad se bokor odrasle biljke podeli na nove sadnice. U plastenicima se sadi u plodno i dobro drenirano zemljište. Otporna je na štetočine i bolesti, pa je zaštita minimalna. Jarki i topli tonovi ovog egzotičnog cveća omiljeni su kod dekoratera i vlasnika cvećara koji ih najčešće kombinuju sa zelenim, zimzelenim dekorativnim biljem.

Osim rajske ptice Tomić u plastenicima gaji i drugo rezano cveće poput kale, saksijsko dekorativno bilje, kao i rasad sezonskog cveće poput petunija, muškatli…

– Zaokružili smo kompletan proces proizvodnje cveća. Lep je to, ali naporan fizički posao i zaista morate da volite cveće da biste se uspešno bavili ovim poslom. Sve smo postigli sami i od sopstvenih sredstava. Konkurisao sam nekoliko puta za subvencije prilikom podizanja plastenika, ali nisam imao sreće da novac i dobijem – priznaje naš sagovornik.

Na pitanje da li se isplati danas uzgoj cveća u Srbiji, Tomić kaže da su ulaganja velika i jedno je isplativo ukoliko se time bavi cela porodica.

Naime, cene cveća kod nas se nisu menjale 10 do 15 godina. S druge strane cene sadnog materijala i rasada koji se uvozi, najčešće iz Holandije, skočio je duplo. Računica je jasna, ali su i proizvođači cveća svesni da zavise od platežne moći kupaca, odnosno koliko ljudi mogu da izdvoje novca za kupovinu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca