Kako zaštititi voće od monilije

Monilija se javlja na svim vrstama koštičavog i jabučastog voća.Tople zime pojačavaju rizik od pojave monilije. Može se javiti na cvetovima, granama i grančicama (Monilia laxa) i pojavljuje se trulež plodova (Monilija fructigena). Monilija je bolest koja se brzo širi i zato je potrebno reagovati odmah po pojavi simtoma. Potrebno je ukloniti zaražene grane i to 30 sm ispod osušenog dela, zato što se bolest širi kroz srž pa se odmah ne primećuje obolelo mesto spolja.

Simptomi monilije se najčešće primete u vreme cvetanja. Cvetovi mogu opasti i od mraza, pa se neiskusni voćari mogu zbuniti. Usled mraza opadaju svi cvetovi, dok kod monilije ne propadaju svi. Kod ploda se javljaju tamne fleke koje se koncentrično šire.Na flekama se javljaju bele naslage koje raznosi vetar i širi zarazu po voćnjaku. Plodovi se inficiraju kroz ranice, koje najčešće nastaju delovanjem štetnih insekata (trešnjina muva,šljivin smotavac).
Ciklus razvoja monilije- Monilija preko zime opstaje u zaraženim granama ili u zaraženim plodovima (mumije) koji su zaostali u voćnjaku. U proleće se askospore i konidije raznose vetrom i insektima. Kada patogen dođe do cveta inficira ga i širi se preko cvetne drške do mladice.Monilija se javlja kada je kišno i vlažno vreme, a ako je lepo i suvo vreme u periodu cvetanja napadi su slabiji.

Zaštita od monilije je prevencija i hemijske mere, kao i njihova kombinacija. Potrebno je ukloniti zaražene grane i zaostale plodove pre zime i njihovo spaljivanje. Orezati voće zbog bolje provetrenosti i smanjenja vlage. Na početku vegetacije zaražene grane iseći 30 sm ispod mesta sušenja. Pribor za orezivanje treba dezinfikovati, a mesto reza treba zaštititi kalemarskim voskom. Redovna zaštita voćnjaka od insekata, jer oni prenose moniliju i prave oštećenja na plodovima i tako otvaraju put patogenu.Hemijska zaštita se vrši u dva navrata. Prvo tretiranje na početku cvetanja (beli baloni), drugo u vreme punog cvetanja.
Zaštita plodova od truleži se sprovodi suzbijanjem insekata tokom vegetacije, kao i pravilnim skladištenjem plodova.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.04.2024.

Zaštita od ovog patogena

27.02.2024.

Zaštita koštičavog voća

17.11.2022.

Jesenje prskanje koštičavog voća

20.04.2022.

ZAŠTITA KOŠTIČAVOG VOĆA OD PROUZROKOVAČA SUŠENJA CVETOVA, GRANA I GRANČICA

24.02.2022.

Radovi u februaru

12.11.2021.

Stratifikovanje semena

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca