Gradačka banja odlično mesto za odmor

Ilustracija: Gradačka banja, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Gradačka banja, foto: Svetlana Kovačević

Etno selo Gradačka banja nalazi se u selu Gradac, na obroncima planine Golije u neoposrednoj blizini opštine Raška. Selo Gradac prostire se u gornjem slivu reke Brvenice koja nastaje u centru sela gde se spajaju Grabovička i Kruševička reka.

Etno selo je u vlasništvu poljoprivrednih gazdinstava Jovanović i Radivojević iz Gradca koja su registrovana za pružanje turističkih usluga – smeštaj I ishrana gostiju . Objekti za smeštaj gostiju su kategorizovani sa 3 (Aprtmani na gradačkoj Banji I vikend kuća na Goliji) a preuređene kuće sa 2 zvezdice.

Ilustracija: Smeštajni kapaciteti Gradačke banje, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Smeštajni kapaciteti Gradačke banje, foto: Svetlana Kovačević

Prilikom posete Gradačkoj banji razgovarali smo sa Radetom Jovanovićem, vlasnikom banje. Radeje doktor nauka, i direktor Instinuta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), član je Nacionalnog tima za preporod Srbije. Jovanović je rođen u Gracu, i od svog sela želi da napravi turističu atrakciju. Uključio je najbližu familiju, obnovio staru vodenicu, i obnovio jezero i napravio smeštajne kapacitete. Godišnje po njegovim rečima Gradačku banju poseti od 15. do 20.000 ljudi.

Gosti mogu da probaju sve specijalitete sa porodičnog imanja, imaju i ribnjak. Smeštajni kapacitet je 26 ležaja, ali imaju nameru da dođu do 50 ležaja. Glavni cilj je da se promovišu golijski i sjenički specijaliteti, pršuta, sudžug, kajmak i sir. Nemaju dobar  put ali po Radetovim rečima, očekuje da će dobiti pomoć od lokalne samouprave.

Etno selo je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen.  Kada dođete u banju, osetite svež vazduh koji vas potpuno obije. Odlično je mesto za opuštanje i bežanje od beogradske vrućine.

Ilustracija: Rade Jovanović, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Rade Jovanović, foto: Svetlana Kovačević

U  Gradačka Banja nalazi se i lekoviti izvor „Očna voda“ koji po narodnom verovanju pomaže u lečenju očnih bolesti,  ali i blagotvorno deluje na organe za varenje. Za ovaj izvor vezane su dve legende koje se od pamtiveka prepričavaju u narodu ovog kraja. Po jednoj na ovom izvoru je srpska kraljica od slepila izlečila jednog od svojih sinova od slepila pa jke u znak zahvalnosti svetoj bogorodici i izgradila manastir Gradac neposrednio iznad izvora.

Etno selo “Gradačka banja ” je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. Etno selo izgrađeno tokom 2015.godine a zvanično pušteno u rad na Uskrs 1 maja 2016 godine. Strukturalno je podeljen u tri dela.

Glavni cilj je da se promovišu golijski i sjenički specijaliteti, pršuta, sudžug, kajmak i sir.

Raščani su poznati kao gostoprimljivi ljudi, i u poslednjih nekoliko godina, sređuju svoje lepote kako bi dočekali turiste.

Sam objekat, kao i pejzaž karakteriše zdrava priroda, čist vazduh, šum reke i vodopad, kao i blizina lekovitog izvora.

 

Povezano