Više od četiri decenije u Topoli se održava Oplenačka berba u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara. Tokom tri dana slavlja održavaju se izložbe takmičarskog karaktera stočarstva, poljoprivrede, voća, grožđa i vina. Bogato nasleđe ovog kraja prikazano je kroz izložbu starih zanata i rukotvorina. Od skora u program je uvršćena i izložba suvenira takmičarskog karaktera.
Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.
Ocenjene rakije, a danas će i vina
U Kraljevskoj vinariji je počelo XVII Međunarodno ocenjivanje vina i rakija i prema rečima organizatora pristiglo je blizu 200 uzoraka različitih vrsta rakija i vina. Pred tročlanom komisijom bio je težak zadatak, a predsednik komisije, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji dr Ninoslav Nikićević otkriva za TopPres koji su kriterijumi važni prilikom ocenjivanja.
Prema rečima Saše Tomića, sekretara Udruženja vinara i vinogradara opštine Topola, oko 180 uzoraka je pristiglo u Kraljevsku vinariju. To su rakije od devedesetih godina pa do prošle godine i nema sumnje da je pred žirijem bio težak posao izabrati najbolje.
Pored profesora Nikićevića žiri su činili i redovni profesor Hemijskog fakulteta dr Vele Tešević i inženjer sa Poljoprivrednog fakulteta Ljubiša Stanković.
Drugog dana Međunarodnog ocenjivanja pred žirijem će se naći uzorci vina, a pobednicima po kategorijama nagrade će biti uručene drugog dana Oplenačke berbe.