Otvoren Agro Belgrade 2022.

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2022“, na  manifestacija će se predstaviti oko 500 izlagača. Sajam je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu i USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, u skladu sa trenutnim epidemiološkim merama.

Osim izlagača iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čiji ministri poljoprivrede su bili na otvaranju i koje imaju svoje nacionalne štandove, predstaviće se proizvođači iz Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije i drugih zemalja.

Među  izlagačima naći će se i hemijske kuće, kao i firme koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i zaštitari. Svoje mesto u izlagačkom delu imaće i semenske kuće, kao i rasadničari. Takođe, posebna hala izdvojena je za firme iz prehrambene industrije. Agro Belgrade 2022 biće i mesto predstavljanja potencijala lokalnih samouprava i država iz regiona i Evrope.

Prilikom otvaranja Branislav Nedimović je rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća u vrednosti od milijardu evra, o čemu je nekada sanjala. Tom prilikom je istakao  da to nije granica za Srbiju, već da otvara nova tržišta, a jedna od prilika je i inicijativa „Otvoreni Balkan“. Pašalić je izrazio nadu da će sledeća, četvrta članica inicijative „Otvoreni Balkan“ biti BiH, naglasivši da trenutno unutar BiH ne postoji zajednički stav o tome.

 

Na otvaranju su se obratili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktor misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić  je poželeo uspešnu poljoprivrednu godinu proizvođačima, uz ocenu da će ona biti izazovna zbog rasta cena i pandemije, kao i protekla. 

Tokom tri dana manifestacije biće organizovane i stručne konferencije i sastanci na kojima će biti reči o standardima u proizvodnji voća i povrća, budućnosti proizvodnje bobičastog voća, transportu voća i povrća u rashladnim kontejnerima, revolving fondovima za finansiranje, preciznom navodnjavanju, modernizaciji srpskog vinarstva, proizvodnji i preradi lekovitog i aromatičnog bilja u Srbiji.

Tokom sajma organizuju se sastanci stranih i domaćih kupaca sa proizvođačima voća i povrća u svežem, zamrznutom i obrađenom stanju.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.05.2024.

Obaranje grana kod šljive

24.04.2024.

Kako gajiti ribizlu

22.04.2024.

Pet miliona dinara za razvoj poljoprivrede

02.04.2024.

Kako do krupnijeg ploda borovnice

22.03.2024.

Beskamatni kredit za nabavku priplodnih životinja

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca