Vakcina protiv afričke kuge

Američko Ministarsvo poljoprivrede USDA je saopštilo da su blizu stavljanja u promet leka za ovo opasno oboljenje svinja.
Vakcina protiv afričke svinjske kuge je prošla važan test potreban za regulatorno odobrenje, objavili su istraživači Službe za poljoprivredna istraživanja (ARS) američkog Ministarstva poljoprivrede USDA. Ovim je korakom bliže dobijanju dozvole za komercijalnu upotrebu.

 
Potrebna testiranja

Vodeći naučnik ARS-a Douglas Gladue je istakao je da u slučaju ovog konkretnog prototipa vakcine, nazvanog ASFV-G-DI177L, uklonjen gen što otežava virusu da ga ponovo ubaci. Zbog toga je povratak u prvobitni oblik i vraćanje u normalnu virulenciju nakon što je ubrizgan u svinje malo verovatan, ali je neophodno sprovesti testiranja.

Oslabljeni soj zadržava veći deo svog genetskog sastava, ali se može genetski promeniti kada je izložen delovanju spoljnih faktora. Žive, atenuirane vakcine su oslabljene verzije virusa koji se mogu koristiti kao takve jer živi virus vakcine ne izaziva bolest i još uvek daje imunitet.

Buduća komercijalna upotreba će zavisiti od odobrenja regulatornih organa za zdravlje životinja u svakoj zemlji.

 
Prva pojava ASK-a u EU 2014.

Kako znamo, afrička svinjska kuga je veoma zarazan virus koji se i dalje širi, a vodi poreklo iz Afrike. U 2007. godini je zabeleženo njegovo prisustvo u Republici Gruziji, a od tada je zahvatio srednju Evropu i Aziju. Na američkom kontinentu je registrovan 2021. godine u Dominikanskoj Republici.
Prva pojava AKS-a zabeležena je u Evropskoj uniji 2014. godine i od tada su brojne zemlje EU pogođene ovom razornom bolešću svinja koja se i dalje javlja u 16 zemalja (tokom 2020./2022.). Litvanija je prvi put prijavila slučajeve afričke svinjske kuge kod divljih svinja u januaru 2014. godine. Poljska je sledila u februaru, a Letonija i Estonija u junu i septembru iste godine. Bolest je nastavila da se širi do kraja 2019. godine i bila je prisutna u devet država članica EU: Belgiji, Bugarskoj, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji.
U januaru 2022. godine, AKS genotip II je prijavljen u Italiji nakon oko 40 godina odsustva. U istom mesecu pojavu oboljenja je prijavila Severna Makedonija.

Veliki problem je širenje virusa preko divljih svinja. Zbog toga su preduzete opsežne akcije, istraživanja i obuke veterinara, uzgajivača kako da prepoznaju simptome oboljenja i lovaca kako da prepoznaju leševe divljih svinja uginulih od ovog oboljenja. Tokom 2019. godine realizovane su obuke u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. U okviru projekta koji je organizovao FAO obučeni su veterinari, vlasnici stoke i preko 200 lovaca.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.09.2023.

Za nadoknadu štete vlasnicima svinja dodatnih 500 miliona dinara

11.08.2023.

U kabinetu predsednika Opštine Bogatić održan je radni sastanak

02.08.2023.

Afrička kuga svinja se širi što zabrinjava stočare u Mačvi

02.08.2023.

Jelena Tanasković: Srbija neće ostati bez svinjskog mesa

25.07.2023.

Vlada formira štab za suzbijanje afričke kuge

16.07.2023.

 Apel vlasnicima koji imaju farme svinja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca