Zimnica koja govori nekoliko jezika

Sredina septembra rezervisana je za kupovinu paprike i pravljenje ajvara. Domaćice kojima je draža gotova zimnica mogu da biraju između industrijskog poluprženog ajvara ili onog zanatski proizvedenog, koji je četiri puta skuplji. Mnogi će se odlučiti za srednje rešenje – zimnicu iz domaće radinosti koja se nabavlja na zelenim pijacama ili, sve češće, preko drušvenih mreža.

Upoznali  smo  Jelenu Arsić,  iz sela Igroš kod Brusa, koja se bavi proizvodnjom ajvara, džemova, slatka i koktel paradajza. Kako nam je istakla Jelena ovaj posao je dosta zahtevan, treba puno da se uloži, ali se nada da će se trud isplatiti.

To je malo porodično gazdinstvo, Jelena i njen suprug to rade, žele da sačuvaju stare recepture pravljenja zimnice, kako su to radile naše bake i majke, na štoretu na drva, mešenjem sa drvenom varjačom.

 

„Kada je u pitanj ajvar reč je o posebnoj vrsti paprike od koje se pravi najbolji ajvar, a to je kurtovka.  Mi imamo 50 ari pod ovom paprikom, a ostatak dokupljujemo. To su one crvene, mesnate, trouglaste paprike, a evo zašto su baš one najbolje! Paprika kurtovka ima najveći procenat suve materije u odnosu na vodu, lepo se peče i lako guli, a kratko upržava. Daje lep izgled i fantastičan ukus ajvaru. To je podsemenska sorta i nijedan njen hibrid ne može da da taj kvalitet. Paprika za ajvar treba da bude što suvlja, što ne znači da ne treba da bude mesnata, već da u tom mesnatom delu ne treba da ima puno vode – priča naša  sagovornica.

Pitali smo Jelenu kako da prepoznamo pravu Kurtovsku kapiju?

„Prepoznaje se pre svega po peteljki koja je tanka i ima nešto tamniju boju koja ide sve do bordo nijanse. Kurtovska kapija je najčešće srcastog oblika i nije veća od ženskog dlana. Nije naravno svaka ista, ima ih i krivih i sa tri strane, ali su najčešće pljosnate i u obliku srca.“ Njoj treba malo duži period da sazri. Bere se kada je sasvim crvena, sazreva krajem avgusta, a najbolja paprika se bere tri do najviše četiri puta. Ima je i kasnije, ali za ajvar je najbolja ona koja sazreva u periodu od 10. do 25. septembra.“

Jelena nam otkriva da je paprika kada je u pitanju pravljenje ajvara  na prvom mestu. Bez obzira na odnos sastojaka ili koliko dugo se prži, ajvar će biti onakav kakvu papriku upotrebiš. A kada imamo dobru papriku, važno je da se ajvar jako dugo prži na tihoj vatri.“

„Pre punjenja se tegle sterilišu u pećnici, pune se skroz do vrha, da ne ostane vazduha, prilikom zatvaranja vazduh izadje napolje i napravi se vakuum, i ne postoji rizik od pojave plesni na površini. Može izuzetno dugo da stoji“, savetuje Jelena.

Proizvode i kajsije na 60 ari, šljive na 2 ha. Skoro svo voće prerađuju, višak prodaju.

Priprema džema možda vam zvuči komplikovano, ali je poprilično jednostavna procedura.

„Iskreno ja ovaj posao radim sa puno ljubavi i zadovoljstva,  i svi ovi džemovi su ne što su moji stvarno odlični“, priča nam Jelena.

A da joj je lako sigurno nije. Sve rade suprug i ona osim kada peku i ljušte papriku ona imaju devet radnika. Koliko su vredni pokazuje i to što trenutno u ponudi imaju oko 15.000 tegli, što ajvara, džemova, slatka i koktel paradajza.

-Nadam se da ćemo sve prodati, prodajemo u Beogradu, od skoro i  Novom  Sadu, i Vojvodini, tako da se polako širimo, završava priču naša sagovornica sa osmehom na licu.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.12.2023.

Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

30.10.2023.

Kraljevački Muzej slatka  

28.09.2023.

Sedmi sajam zimnice

17.02.2023.

Zašto se zove peckana paprika?

07.12.2022.

Kako protiv šupljina u krastavcima

22.09.2022.

Festival zimnice Koceljeva 2022.

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca