Gastronomska publikacija „Raške kuvarice” u čijoj su pripremi učestvovale žene iz Raške, biće predstavljena u petak od 18 časova u Manakovoj kući. Na promociji će učestvovati Bora Dimitrijević, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, Sonja Milićević, urednica izdanja, Dobrila Filipović, u ime izdavača, i msr Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, gastroheritolog i direktorka „Artis centra”. Gosti će biti u prilici da prvi probaju specijalitete spremljene prema receptima iz „kuvarice”.
– Ova studija iz oblasti gastronomskog nasleđa plod je trogodišnjeg istraživanja tradicionalnog kulinarstva i kultture obedovanja na jednom specifičnom području, koje čuva sećanja iz daleke prošlosti. Bogato ilustrovano izdanje na srpskom i engleskom jeziku uredila je istoričarka umetnosti Sonja Milićević, kustos Centra za kulturu „Gradac” iz Raške – pojasnila je Tamara Ognjević, stručni konsultant.
Knjiga je rezultat sveobuhvatnog projekta koji je vodila Dobrila Filipović, predsednica Mesne organizacije žena Raške. Među koricama se, osim recepata, mogu naći i izreke, verovanja i običaji u vezi sa hranom i obedovanjem, a karakteristični su za ovo područje.
– Postoji mnoštvo kuvara koji su publikovani na našem tlu u poslednjih stotinak godina. Međutim, prava je retkost da ovakve publikacije imaju više autora. U ovom slučaju zastupljene su žene iz Raške pa su tako svoj doprinos dale i domaćice i zaposlene žene, Romkinje iz ovog mesta, pripadnice zajednice Goranaca, monahinje iz manastira Gradac i Končul, kao i Biljana Lužnjanin, jedina žena ugostiteljka u ovom kraju. Po tome je ovo izdanje jedinstveno u našoj zemlji i u regionu – kaže Ognjevićeva, koja je i istraživač pri Evropskom institutu za gastronomiju u Turu (Francuska).