Najbolje domaće voće i povrće izložilo desetine proizvođača

U prisustvu brojnih uglednih zvanica, trgovinski lanac Delez Srbija danas je po drugi put organizovao Nacionalni festival hrane. Ova manifestacija je ponovo okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća, ali i prenela poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta proizvoda, kao i ukrupnjavanja domaće proizvodnje.

Svečanom otvaranju prisustvovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici ministarstava, ambasade Kraljevine Holandije, članovi akademske zajednice, privrednici, lokalni proizvođači i partneri kompanije Delez, navodi Nedeljnik.rs.

I na drugom Maxi Nacionalnom festivalu hrane dodeljena su priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Kompanija Agro Bel istakla se u razvoju malina i kupina bez ostataka pesticida, a pored toga jedan je od pet agregatora koji okuplja 50 malih lokalnih proizvođača i na taj način doprinosi razvoju lokalnih zajednica u Srbiji. Novitas Konsalt je nosilac priznanja kao kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom, ali je uz to i ponosni nosilac brojnih nagrada za kvalitet u poljoprivredi. Medveđ je najveći domaći proizvođač šargarepe i kompanija zahvaljujući kojoj u ovom trgovinskom lancu tokom cele godine ova kultura dolazi isključivo sa domaćih njiva.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas će digitalizacija i eAgrar promeniti način funkcionisanja domaćih poljoprivrednika i istakla da Vlada Srbije strategijama, stavovima i budžetom pokazuje koliko joj je bitna poljoprivreda.

„Poljoprivreda i proizvodnja hrane su oblasti izuzetno značajne za Republiku Srbiju. Pored tradicije i prirodnih prednosti, naši proizvođači poseduju znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Plasman naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svetskom tržištu najbolje govori o kvalitetu naše hrane“, kazala je Tanasković.

Prošle godine je postavljen novi rekord u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 4,7 milijardi evra, a ove godine očekujemo da taj iznos bude još veći, naglasila je Tanasković na otvaranju drugog po redu Nacionalnog festivala hrane koji je organizovao trgovinski lanac Delez Srbija.

„Strateško opredeljenje Ministarstva je da Srbija umesto da bude izvoznik sirovina, postane proizvođač i izvoznik visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću, koji su zbog svojih specifičnih karakteristika atraktivni, kako domaćim tako i inostranim kupcima“, rekla je Tanasković.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je navela, najbolje što Srbija može da ponudi tržištu su autentični proizvodi – kvalitetne mesne prerađevine, sirevi, med, maline, šljive i rakija, kao i vrhunsko vino i to jesu proizvodi po kojima postajemo prepoznatljivi na inostranom tržištu, ovi proizvodi kao takvi, treba da predstavljaju nacionalne brendove.

Tanasković je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da radi na stvaranju pravnog ambijenta za dalji razvoj oznaka geografskog porekla i nacionalnih šema kvaliteta, kao i na definisanju mera podrške za unapređenje domaće proizvodnje i proizvoda sa oznakama porekla i kvaliteta.

Tanasković je dodala da će Ministarstvo i ubuduće nastaviti da snažno podržava manifestacije ove vrste, koje doprinose promociji domaćih proizvoda i njihovog kvaliteta, kao i dodatne podrške pri njihovom plasmanu na tržište i opredeljivanju potrošača da prilikom kupovine upravo biraju naše, srpske proizvode.

Generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr naveo je da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju.

Specijalni gost drugog Maxi Nacionalnog festivala hrane bio je bard pripremanja hrane i svetsko TV lice holandski kuvar Rudolf van Vin, koji je na Beogradskom sajmu demonstrirao svoje umeće koristeći isključivo sveže i kvalitetne namirnice proizvedene u Srbiji, koje su svakodnevno na policama Maxi supermarketa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

22.03.2024.

Jelena Tanasković: Obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije

15.03.2024.

Jelena Tanasković: Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar u cilju unapređenja srpske poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca