Jelena Tanasković: Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar u cilju unapređenja srpske poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je danas Međunarodni sajam poljoprivrede u Šapcu koji se održava po 14. put i iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača i gostiju i zauzima važno mesto u kalendaru gradskih dešavanja.

Tanasković je kazala da je ovaj kraj poznat po velikim poljoprivrednim potencijalima i posebno razvijenoj stočarskoj proizvodnji i da su ovakve vrste okupljanja dragocena prilika za razmenu znanja i iskustava za dalje unapređenje proizvodnje.

„Vlada Republike Srbije zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u prethodnom periodu pokazali su da je razvoj poljoprivrede jedan od glavnih prioriteta naše zemlje o čemu svedoči izdvajanje nikada većih sredstava iz budžeta za poljoprivredu i kontinuirani rad na kreiranju novih mera u cilju modernizacije i transformacije srpskog agrara“, istakla je Tanasković.

Tanasković je podsetila da su budžetom za 2024. godinu za poljoprivredu opredeljena rekordna sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, kao i da je država ove godine odvojila istorijski iznos sredstava za poljoprivredu i svih subvencija ne samo u stočarstvu, već i ratarstvu.

„Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar na vašu korist i u cilju unapređenja srpske poljoprivrede“, poručila je Tanasković.

Prioritet nam je povećanje stočnog fonda i u tom segmentu smo osim značajnog povećanja subvencija za sve grane stočarstva radili na osmišljavanju novih mera koje će za rezultat imati povećanje broja grla goveda i svinja od 5-8% godišnje, naglasila je Tanasković.

„Država je ozbiljno pristupila rešavanju izazova u ovoj grani poljoprivrede, a pored interventnih radimo i na kreiranju dugoročnih sistemskih mera u cilju povećanja efikasnosti i konkurentnosti domaćih farmera“, objasnila je Tanasković.

Veliku pažnju posvećujemo i ratarskoj proizvodnji kroz povećanja davanja, subvencionisanje korišćenja sertifikovanog semena i stvaranja uslova za ostvarivanje što većih prinosa, što će našeg proizvođača učiniti konkurentnijim na evropskom i svetskom tržištu. Omogućili smo u ovoj godini poljoprivrednim proizvođačima da po hektaru dobiju gotovo 4 i po puta veća sredstva u odnosu na prethodne godine, kazala je Tanasković.

Ministarka je napomenula da su pored nacionalnih mera, našim poljoprivrednicima obezbeđene još dve vrste finansiranja, kroz IPARD program i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom.

U toku je prvi IPARD III javni poziv u okviru Mere 1 za izgradnju i opremanje objekata i podizanje proizvodnih i matičnih zasada, koji traje do 24. maja 2024. godine, a  obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva, podsetila je Tanasković.

Ministarka je dodala da su po ovom Javnom pozivu opredeljena sredstva u iznosu od 4.809.728.000,39 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije.

U toku je i treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, a ministarka Tanasković je navela da će rok za prijavu biti produžen do 1. aprila.

Ukupna vrednost sredstava iznosi 750 miliona dinara, a poziv je namenjen prvenstveno agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Ministarka Tanasković je tom prilikom rekla i da je ponosna i na projekat koji Ministarstvo poljoprivrede realizuje drugu godinu zaredom, a to je NajDomaćin 2024. Prijave traju sve do kraja septembra ove godine, a ukupan ovogodišnji nagradni fond iznosiće više od 7 miliona dinara, od čega će deo biti robne nagrade.

U okviru Sajma u Šapcu nalazi se štand gde poljoprivrednici mogu da se informišu i prijave za ovogodišnji izbor za najboljeg poljoprivrednik, a ministarka je rekla da je uverena da među domaćinima u tom kraju ima mnogo onih koji mogu da ponesu titulu najboljeg.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

22.03.2024.

Jelena Tanasković: Obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije

13.03.2024.

„Najdomaćin“ će biti jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Šapcu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca