Poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor

Poljoprivrednici su se u 12 časova sastali sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, kako bi razgovarali o problemima u poljoprivredi i rešenjima koja Vlada Srbije nudi za iste.

Naime, glavni zahtevi koje su domaći paori postavljali tokom devetodnevne blokade puteva jesu dizel bez akcize, subvencije od 300 evra po hektaru i uređenje robne berze.

Ipak, na današnjim pregovorima, poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli su dogovor, te će traktori biti sklonjeni sa puteva.

Portal 021 javlja da je prihvaćen predlog Vlade o povraćaju akcize iako je zahtev poljoprivrednika bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

Dogovoreno je i da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, već na drugim pumpama po regularnim cenama, povraćaj akcize bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Povraćaj akcize će biti 50 dinara po litru.

Dogovor je i da se deo subvencija vrednosti 17.000 dinara isplati u robi, dok će drugi deo subvencija vrednosti 18.000 dinara biti isplaćen u novcu.

Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno.

Na listi zahteva je bilo i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. I ova stavka je dogovorena.

Dogovoreno je i da se radi na implementaciji robne berze koja će paorima omogućiti povoljniji način trgovine.

Dogovoreno je i da narednih dana usledi novi sastanak predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, verovatno u Beogradu, kako bi se precizirao način realizacije dogovorenog i rokovi.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.02.2024.

Jelena Tanasković orezala vinograd u Bogojevcu

12.02.2024.

Jelena Tanasković: U pasivan status biće stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje

06.02.2024.

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika sastaće se 12. februara sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković

05.02.2024.

Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

23.01.2024.

Jelena Tanasković: Predviđeno da se subvencije svake godine uvećavaju za 10 odsto

01.01.2024.

Jelena Tanasković: Budžet za agrar je rekordan i namenjen je godini u celosti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca