Poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor

Poljoprivrednici su se u 12 časova sastali sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, kako bi razgovarali o problemima u poljoprivredi i rešenjima koja Vlada Srbije nudi za iste.

Naime, glavni zahtevi koje su domaći paori postavljali tokom devetodnevne blokade puteva jesu dizel bez akcize, subvencije od 300 evra po hektaru i uređenje robne berze.

Ipak, na današnjim pregovorima, poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli su dogovor, te će traktori biti sklonjeni sa puteva.

Portal 021 javlja da je prihvaćen predlog Vlade o povraćaju akcize iako je zahtev poljoprivrednika bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

Dogovoreno je i da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, već na drugim pumpama po regularnim cenama, povraćaj akcize bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Povraćaj akcize će biti 50 dinara po litru.

Dogovor je i da se deo subvencija vrednosti 17.000 dinara isplati u robi, dok će drugi deo subvencija vrednosti 18.000 dinara biti isplaćen u novcu.

Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno.

Na listi zahteva je bilo i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. I ova stavka je dogovorena.

Dogovoreno je i da se radi na implementaciji robne berze koja će paorima omogućiti povoljniji način trgovine.

Dogovoreno je i da narednih dana usledi novi sastanak predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, verovatno u Beogradu, kako bi se precizirao način realizacije dogovorenog i rokovi.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

22.03.2024.

Jelena Tanasković: Obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije

15.03.2024.

Jelena Tanasković: Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar u cilju unapređenja srpske poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca