Lek za dugovečan život

Penzioner Momčilo Lacković (91) iz Klenja, najstariji i jedan od najpoznatijih pčelara u Srbiji, hvali se da je „zdrav ko dren“ zahvalјujući proizvodima iz svog pčelinjaka koje redovno koristi.

Kad odem na lekarski pregled, lekari ostanu u čudu. Kada sam bio kod oftalmologa, sestra je zapanjeno doktoru rekla: „Deda pogodio sve bez naočara, i najsitnija slova“ – kreće priču sa anegdotom i nastavlјa sasvim ozbilјno:

Izvišna kafenu kašičica polena razblaži se u mlakoj vodi ili toplom čaju, zasladi kašičicom meda i doda deset kapi propolisa. Ovu „terapiju“ Momčilo popije svako jutro čim ustane, a onda kreće u svoj pčelinjak, na pijacu ili kod kuće sačekuje kupce meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Pčelinji polen u obliku malih granula žućkasto-narandžaste do tamnosmeđe ili crne boje, smatra se jednom od najzdavijih namirnica iz prirode.

Polen pčela je prirodna mešavina pčelinjih sekreta, meda, enzima, voska i cvetnog polena. Smatra se veoma dragocenom namirnicom koja se preporučuje i starima i mladima. Pčelinji polen je jedna od najboljih hrana prirode, jer ima antiinflamatorna, antimikrobna i antivirusna svojstva. Ipak, iako je zlatna riznica vitamina, osobe alergične na cvetni polen ili ubod pčela – moraju da ga izbegavaju. U slučaju otežanog disanja, otoka lica ili osipa na koži posle upotrebe polena, odmah zatražite lekarsku pomoć.

Propolis je upotrebljavan kao lek od 300. godine pre nove ere. U starom Egiptu je korišćen za balzamovanje, tokom  Drugog svetskog rata bio je sredstvo koje se primenjivalo za zarastanje rana. Istraživanja tvrde da propolis ima antibakterijsko, antifungalno, antivirusno dejstvo. Deluje protiv parazitskih bolesti, ima antiinflamatorna svojstva. Veruje se da neke supstance u propolisu štite od raka.

Pčele, kojima je zahvalan za dugovečnost i dobro zdravlјe, Momčilu su dobre drugarice od detinjstva. Pčelarstvo je učio i nasledio od oca Dragića, koji je bio toliko dobar u ovom poslu da ga je odlikovao kralј Petar.

I Momčilo je, kao otac, u pčelarstvu postigao sve što je moglo. Ne samo da je jedan od najstarijih, već je i jedan od najcenjenijih pčelara u Srbiji koji pomaže mladim pčelarima. Nјegove zasluge za razvoj pčelarstva su prepoznate od opštine Bogatić koja mu je dodelila najviše priznanje povodom Dana opštine do priznanja zaslužnog pčelara koje dodelјuje Savez pčelara Srbije. U desetoj deceniji, kao u vreme kada je bio mladić, brojne proizvode iz svog pčelinjaka izlaže i prodaje na sajmovima i bazarima i redovno osvaja priznanja za kvalitet.

– Svaki posao treba da se radi iz lјubavi. Zato meni i u ovim godinama nije teško da održavam stotinu pčelinjih društava. Stružem ramove, postavlјam satne osnove, topim vosak, vrcam med, proizvodim matice, stalno kontrolišem košnice, a idem i na sajmove gde na nogama stojim ceo dan. Mnogo mi pomaže sin Zlatko koji je, takođe, zavoleo ovaj posao – dodao je Momčilo.

Na Sajmu etno hrane i pića Momčilov preparat sa propolisom, polenom, medom i pergom nagrađen je diplomom za kvalitet u robnoj grupi med i proizvodi od meda.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.02.2024.

Dušica Savić iz Klenja: Lepša strana života na selu

30.01.2024.

Farma Ilić iz Klenja: Pehari govore više od reči

24.07.2023.

Zašto pčele vole ovo boju cveta

07.03.2023.

Traktorske kabine zlatnih ruku delo

06.10.2022.

Bogdan pravi pilulu budućnosti

18.04.2022.

Zlatne ruke Ivana Savića iz Klenje kod Bogatića

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca