Proizvodi od aronije kod porodice Marjanović iz Kličevca kod Požarevca

Kličevac je selo  u Srbiji u opštini Požarevac u Braničevskom okrugu.

Postoji i jedna legenda o imenu sela Kličevac. Naime, nekada se tu gnezdila ptica Vac, koja je u letu kliktala i ljudi su govorili: to je ono mesto gde klikće, kliče vac, i tako ostade Kličevac. Na sajmu Agrobelgrade koji je nadavno održan, upoznali smo mladu i vrednu Ivanu Marjanović. Plantažu aronije imaju već sedam godina na 1 ha i 20 ari. Rade  na tome da dobiju sertifikat organske proizvodnje, i nadaju  se da će u tome uspeti.

“Odluku o sadnji aronije nismo doneli na brzinu, već pomno proučavajući njena svojstva i blagodeti  koje ima na ljudski organizam, putem dostupne literature. Saznanjem o njenoj dobrobiti  za ljudski organizam,  znali smo da je aronija, voće koje želimo gajiti , da je to voće budućnosti, priča nam Ivana Marjanović i dodaje:

“Najviše smo bazirani na proizvodnju matičnog soka od aronije. Najpre pažljivo biramo odgovarajuće zrele plodove, a zatim kroz proces hladnog ceđenja i pasterizacije dobijamo potpuno prirodan matični sok od aronije. U našem soku nema šećera, nema dodavanja vode i nema bilo kakvih drugih prirodnih i veštačkih dodataka, što naši kupci posebno cene.”

Osim matičnog soka, Marjanovići prave i vino od aronije, liker, čaj od sušenog lista i ploda, slatko i džem od aronije sa jabukom. Imali smo prilike da probamo i mafine, koje je napravila Ivana, i odlični su.  Proizvode prodaju preko Instagram profila.

Znamo da se aronija uzgaja u poljoprivrednim rejonima, paralelno sa ostalim poljoprivrednim kulturama koje se poslednjih 15-tak godina gotovo stopostotno hemijski tretiraju. Danas se ne može zamisliti uzgoj bilo koje kulture bez hemijske zaštite. Međutim Marjanovići imaju zasad aroniju kao što smo i rekli na 1ha I 20 ari, ali okolo je više od 3,5 hektara njihovog zemljišta kako drugi ne bi prskali svoje voće, ovako su sigurni da im je plod zdrav.

Rutava buba je najveća štetočina. Ova buba je aktivna samo u fazi cvetanja i tada može da napravi veliku štetu. Naime, ona se hrani cvetovima, uništava ih i tako direktno umanjuje potencijalni rod. S obzirom da ne možemo prskati, jedini način borbe protiv ove štetočine je postavljanje plavih lavora u kojima je voda i prirodni ektrakti nekih biljaka. Bube budu privučene mirisom i bojom lavora, i udave se u njima. Takođe, uporedo sa lavorima, radi se ručno sakupljanje buba sa cvetova – kaže Ivana.

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija sprečava i upale urinarnog trakta. Sibirska aronija sprečava formiranje slobodnih radikala u krvotoku, pa samim tim poboljšava cirkulaciju i sprečava bolesti kao što je dijabetes i različite kardio-vaskularne bolesti, a oni koji pate od visokog krvnog pritiska trebalo bi u svoju ishranu da uvedu i aroniju. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može da pomogne učenicima i studentima s obzirom da poboljšava memoriju.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca