Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

22.06.2021.

Između pojedinih vrsta mesa postoje znatne razlike u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Kvantitativne razlike se ogledaju u različitom odnosu osnovna

21.06.2021.

Pored brojnih higijensko-zdravstvenih mera u održavanju higijene okoline svinja dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija imaju poseban značaj. Ovo su mere kojima

18.06.2021.

Ishrana predstavlja jedan vrlo bitan segment u brojlerskoj proizvodnji, jer u ukupnim troškovima ona učestvuje sa 70%. S obzirom na

14.06.2021.

Proces varenja hrane kod preživara sastoji se iz nekoliko faza: 1. žvakanje, 2. natapanje hrane pljuvačkom, 3. preživanje, 4. fermentativno

10.06.2021.

Jedan kraći period po telenju, telad treba držati na slami pored majke, a onda ono ide u individualni i grupni

08.06.2021.

U našoj zemlji proizvodnja pačjeg mesa je slična guščijem – oko 250 g po stanovniku godišnje. Mi jednostavno nemamo naviku

03.06.2021.

Ishrana jaradi u prvim danima života od izuzetnog je značaja. Najveće negativne posledice koje mogu biti i trajnog karaktera u

03.06.2021.

Na tržištu svinja stvari se menjaju i u narednih desetak dana možemo očekivati bolju situaciju, jer usled popuštanja mera protiv

20.05.2021.

Jednom nedeljno treba uraditi detaljnije čišćenje aparata za mužu. Tom prilikom skidaju se sisne gume i peru uz upotrebu namenskih

14.05.2021.

Ishrana domaćih gusaka malo se razlikuje od ishrane divljih. Hrane se uglavnom biljkama travaricama, a nešto manje vodenim rastinjem. Postojanje

Reklamni prostor

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca