Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

23.08.2024.

U modernom ambijentu svog doma u Subotištu, Stefan Ristivojević, naočit mladić sportskog duha, zagriza sočan komad pršute koju drži u

08.08.2024.

Veliko povećanje mlečnosti kod krava dovelo je i do velikog smanjenja polodnosti kod tih grla. Na farmama sa izuzetno mlečnim

06.08.2024.

Kada je temperatura spoljne sredine iznad 24°C smanjuje se konzumiranje hrane i dolazi do opadanja proizvodnje mleka. Iz napred iznetog

19.07.2024.

Svinje su izuzetno osetljive na visoke temperature. Razlozi za ovu povećanu osetljivost u odnosu na druge životinjske vrste leže u

15.07.2024.

Šuštavac je akutna zarazna bolest ovaca starosti tri meseca, do dve godine. Oboljevaju još goveda i koze, svinje vrlo retko,

15.07.2024.

Za optimalan nivo konzumiranja obroka neophodna je zastupljenost suve materije u obroku od oko 50%. Medjutim to zavisi od gubitka

12.07.2024.

Početak laktacije ili rana laktacija predstavlja period prvih 60-70 dana nakon teljenja. Početak laktacije karakteriše brzo povećanje proizvodnje mleka čiji

10.07.2024.

Polna zrelost je period života kada životinjski organizam postaje sposoban da se razmnožava. Ovaj period nastaje kada životinja postigne određeni

02.07.2024.

Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti. Naziv je dobila po okrugu

01.07.2024.

Jedan od najznačajnijih činilaca konfora i dobrobiti životinja jeste ambijentalna temperatura. Obezbeđenje optimalnih temperatura je važno i zbog dobrobiti i

Reklamni prostor

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca