Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

10.02.2021.

U vreme laktacije, ovce bi trebalo hraniti sa najkvalitetnijim kabastim hranivima.U tom periodu koristi se najkvalitetnije seno (livadso i lucerkino

04.02.2021.

Junice simentalske rase polnu zrelost dortižu znatno ranije od vremena kada je jedinka spremna za prvo osemenjavanje, odnosno dok ne

02.02.2021.

Pravilna ishrana i napajanje pilića su veoma vazni faktori za uzgoj naprednih i zdravih jedinki, pa evo i saveta. Prvih

25.01.2021.

Ishrana ovaca neizbalansiranim obrocima dovodi do različitih poremećaja u organizmu ove kategorije ovaca koji mogu imati nesagledive negativne posledice, kako

25.01.2021.

Tov svinja može biti jednofazni i dvofazni. Jednofazni je kada su svinje od početka do kraja u jednoj grupi, dvofazni

15.01.2021.

U organizmu krava, sirćetna kiselina je glavni materijal za sintezu mlečne masti. Pad njenog sadržaja jedan od glavnih indikatora kiselih

13.01.2021.

Prvo osemenjavanje: Uzrast i telesna masa priplodnih junica pri prvom osemenjavanju imaju uticaja u daljem gajenju, plodnosti i prozvodnje. Pri

11.01.2021.

Ako govorimo o mlečnim grlima, najbolja proizvodnja mleka u zimskom periodu ishrane postiže se kada se zadovolje potrebe u kabastoj

05.01.2021.

Mleko pri dobijanju ima temperaturu tela životinje oko 37°C. Prelazak mikroorganizama u mleko pri dobijanju se ne može sprečiti, a

04.01.2021.

Iako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju na našim gazdinstvima su do 20 pa i više procenta, pa je

Reklamni prostor

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca