GAJENJE SAKSIJSKOG CVEĆA

Znamo da sve biljke rastu u zemlji i da je ona jedan od osnovnih preduslova za gajenje biljaka. Kakva treba da je zemlja? Za pravilan rast biljaka važan je sastav zemlje u zavisnosti od vrste biljaka. Zemlja se može nabaviti u cvećarama, semenarama ili većim marketima, ali nema uvek sastojke koji su potrebni.

Mnogo lepog cveća je izniklo i razvilo se i bez zemlje, „iz paketa“. Kakva je to zemlja u paketu? To je humus (kompost) koji sigurno ne šteti ni jednoj biljci, ali je prilično siromašan organskim materijama, te zbog toga u njemu neće svo cveće uspevati i dobro napredovati, pa biljke treba dodatno hraniti veštačkim đubrivima.

Ilustracija: cveće, foto: G,Đ.
Ilustracija:sobno  cveće, foto: G,Đ.

Kod upotrebe veštačkih đubriva. koja su uglavnom tekuća, (njima možemo zalivati biljku ili prskati, jer može primati hranu i preko lišća), treba voditi raćuna o priloženom uputstvu, odnosno strogo ga se pridržavati, jer i prekomerna hrana može biti štetna za bitjke. Treba znati da je biljkama dodatna hrana potrebna samo u vreme razvoja i perioda cvetanja, za biljke koje cvetaju.

SAĐENJE. Na dno saksije za cveće, stavimo prvo sloj šljunka ili sitnog kamenja, prekrijemo slojem zemlje, zatim biljku stavimo na sredinu i oko nje naspemo zemlju do visine 2 cm ispod ruba saksije. Zemlju zatim pritisnemo da se biljka učvrsti i ako je potrebno dodamo još malo zemlje.

PRESAĐIVANJE. Saksijske biljke morate presađivati svake ili svake druge godine, a bez odlaganja kada korenčići počnu da izbijaju spolja. Cveće koje želite da presadite, istresite iz stare saksije tako, što ćete jednom rukom pridržavati površinu zemlje, izvrnete saksiju i drugom rukom udarite po dnu saksije.Zatim cveće zajedno sa zemljom presadite u veću saksiju na čije ste dno stavili šljunak ili sitno kamenje koje služi kao drenažni sloj. Cveće sa zemljom stavite na sredinu a preostalu prazninu ispunite zemljom.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca