Pripremanje zemljišta za gajenje povrća

Ilustracija: povrće, Foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: povrće, Foto: Domaćinska kuća

Na površinama za gajenje povrća imamo osnovnu, predsetvenu i obradu koja se izvodi u toku vegetacije. Osnovna obrada može se izvoditi mašinski (traktorom, frezom) i ručno (riljanjem, kopanjem).
Vreme izvođenja osnovne obrade najčešće je jesen. Pre oranja moramo sagledati stanje makro i mikro elemenata, ph zemljišta i vrednost humusa u samom zemljištu. Na osnovu ovih parametara i potreba gajene kulture u narednoj godini dodaje se i zaorava najčešće do 30 cm dubine.

Preporuka struke su određene formulacije osnovnih đubriva dobijene analizama zemljišta. Međutim, stvarnost je šta se na tržištu može naći u tom trenutku, a najsličnije preporuci. Cilj osnovnog oranja je: rastresti zbijeni ornicni sloj sabijen gaženjem mašinama i radnom snagom na povrtnjaku. Ovom radnjom povećava se vodno vazdušni režim setvenog sloja. Koren biljke lakše prodire do željene dubine i do lako pristupačnih hraniva.

Osnovna obrada u tunelima u zavisnosti od visine, širine i specifične mehanizacije može se izvoditi mašinski i ručno (riljanjem, kopanjem). Cilj je isti.
Pred setvu kreće predsetvena priprema, koja u zavisnosti od kulture, tipa zemljišta, načina navodnjavanja može biti:
-na ravnoj površini,
– lejama,
– bankovima,
-brazdama.
Setva povrća na ravnim površinama ide na lakšim zemljištima zbog lakše propustljivosti vode i može se obezbediti veća gustina setve.
Kulture koje zahtevaju bržu oceditost posle navodnjavanja seju se u leje. Mogu se podizati mašinski i ručno. Njihova širina zavisi od potreba provetrenosti, načina međuredne obrade u vegetacionom sklopu, sklopa biljke itd…
Bankovi imaju više namena: da brže propuste višak vode po navodnjavanju, obezbede dobre uslove za razvoj (krtola krompira, korena šargarepe itd.). Mogu se raditi mašinski i ručno.
Brazde su namenjene kultrama specifičnih potreba: načinom navodnjavanja, vodno vazdušnog režima i međuredne obrade. Otvaranje se vrši pre sadnje i prvog navodnjavanja.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,