Pripremanje zemljišta za gajenje povrća

Na površinama za gajenje povrća imamo osnovnu, predsetvenu i obradu koja se izvodi u toku vegetacije. Osnovna obrada može se izvoditi mašinski (traktorom, frezom) i ručno (riljanjem, kopanjem).
Vreme izvođenja osnovne obrade najčešće je jesen. Pre oranja moramo sagledati stanje makro i mikro elemenata, ph zemljišta i vrednost humusa u samom zemljištu. Na osnovu ovih parametara i potreba gajene kulture u narednoj godini dodaje se i zaorava najčešće do 30 cm dubine.

Preporuka struke su određene formulacije osnovnih đubriva dobijene analizama zemljišta. Međutim, stvarnost je šta se na tržištu može naći u tom trenutku, a najsličnije preporuci. Cilj osnovnog oranja je: rastresti zbijeni ornicni sloj sabijen gaženjem mašinama i radnom snagom na povrtnjaku. Ovom radnjom povećava se vodno vazdušni režim setvenog sloja. Koren biljke lakše prodire do željene dubine i do lako pristupačnih hraniva.

Osnovna obrada u tunelima u zavisnosti od visine, širine i specifične mehanizacije može se izvoditi mašinski i ručno (riljanjem, kopanjem). Cilj je isti.
Pred setvu kreće predsetvena priprema, koja u zavisnosti od kulture, tipa zemljišta, načina navodnjavanja može biti:
-na ravnoj površini,
– lejama,
– bankovima,
-brazdama.
Setva povrća na ravnim površinama ide na lakšim zemljištima zbog lakše propustljivosti vode i može se obezbediti veća gustina setve.
Kulture koje zahtevaju bržu oceditost posle navodnjavanja seju se u leje. Mogu se podizati mašinski i ručno. Njihova širina zavisi od potreba provetrenosti, načina međuredne obrade u vegetacionom sklopu, sklopa biljke itd…
Bankovi imaju više namena: da brže propuste višak vode po navodnjavanju, obezbede dobre uslove za razvoj (krtola krompira, korena šargarepe itd.). Mogu se raditi mašinski i ručno.
Brazde su namenjene kultrama specifičnih potreba: načinom navodnjavanja, vodno vazdušnog režima i međuredne obrade. Otvaranje se vrši pre sadnje i prvog navodnjavanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Poljoprivredno Gazdinstvo Đukić – primer dobre prakse

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca