Domaće kobasice su jedne od najomiljenijih mesnih specijaliteta kod nas!

Konzumacija svinjskog mesa kod nas i u okruženju raste po glavi stanovnika, i prednjači ispred svih drugih vrsta. Odomaćivanje svinja započelo je pre 8 do 10 hiljada godina u područjima Istočne Azije, Zapadne Evrope i Mediterana, i prilikom tog procesa došlo je do značajnih promena u morfologiji tela svinja. Postupnim procesom domestifikacija dobili smo rase, koje 70% svoje mišićne mase skladište u zadnjem delu svoga tela, koji je u današnjoj proizvodnji ekonomski najznačajniji. Upravo se u toj činjenici vidi najveća razlika između današnjih i divljih pasmina, kod kojih se 70% mišićne mase nalazilo u prednjem delu trupa.

Porodica Krsmanović iz Raške godinama se bave stočarstvo. Milica Krsmanović, je iz Klanice otišla u penziju, i dan danas je glavna kada su u pitanju mesne prerađevine, žena zmaj.

Domaće kobasice su jedne od najomiljenijih mesnih specijaliteta kod nas!

Iako se uglavnom ljudi prvo sete Nemačke kada se spomenu kobasice, naša zemlja vrlo zastupljen proizvođač ovog delikatesa.

Još od davnina, domaće kobasice, dimljena slanina, čvarci, pršuta i ostali podjednako ukusni specijaliteti spremani su na početku zimskog perioda, kako bi porodice imale dovoljno hrane tokom dugih hladnih dana. Ako vam bilo šta od toga treba možete se obratiti porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Krsmanović.

Milici u poslu pomažu suprug i sin.

Na trpezama uz kobasice i slaninu obično je služena i dobra domaća gibanica sa sirom, da bi radnici uspeli da održe dovoljnu količinu energije. Na trpezama uz kobasice i slaninu obično je služena i dobra domaća gibanica sa sirom, da bi radnici uspeli da održe dovoljnu količinu energije.

U 2024. povećane su i subvencije za ovce i ovnove, koze i jarčeve sa sedam na 10.000 dinara, takođe i za kokoške, a subvencije po košnici pčela su povećane sa 800 na 1000 dinara. Na taj način smo zaokružili kompletno stočarstvo a povećanje je predviđeno i za druge, pa je za ratare povećana cifra sa 20 na 100 hektara obradive površine. Postoje i subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede,gde žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva imaju velike povoljnosti.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca