Karavan „Najdomaćin 2023“ obišao Šabac

Poljoprivredni karavan „NajDomaćin 2023“ danas je stigao u Šabac. U okviru projekta „NajDomaćin 2023“ karavan će obići pet gradova Srbije, a prošle nedelje je bio u Topoli.

Prisutnima se obratila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković koja je i ovom prilikom razgovarala sa poljoprivrednicima. Pored nje na okupljanju su se obratili i Vesna Kudić, direktorka Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i Nikola Delić,

Ministarka Jelena Tanasković je tokom obraćanja istakla da joj je puno srce kakvu je sliku zatekla na otvaranju ove manifestacije. Takođe, zahvalila se svima koji su podržali ovaj projekat.

– Ideja onih koji su osmislili ovu manifestaciju je jeste da se baš vi, ovakvi kakvi danas jeste, koji ste danas ovde, okupite, i da se zajedno družimo, u čemu nas nije omelo ni loše vreme. Jako sam srećna jer su došli svi koji i treba da budu ovde. Hoću da znate i da imate veru svi vi poljoprivredni proizvođači, svi „NajDomaćini“ koji ste danonoćno aktivni, koji ste ovde i koji se trudite i da proizvedete, prodate i naplatite, i borite se svim sredstvima da opstanete u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije da ćete imaju podršku Republike Srbije, Vlade Republike Srbije i predsednika, dokle god je politika ovakva kao i danas. To nikad nemojte da dovodite u pitanje jer ko god vam nešto drugačije kaže, sve je čista manipulacija – rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, trebalo bi gledati u brojke. Ako vam je neko dao 115 milijardi u ovoj godini i sledeće vam dao 119 milijardi, ko kod šta da vam kaže, to je više i od onoga što je ranije bilo.

Gledajte u ono što se dešava, u ono što vi osećate na svojim plećima. Da je lako nije, poljoprivreda je jedno od najtežih zanimanja za koje ja znam. Znam da radite i dan i noć i da gledate u nebo. Mnogo zavisite od klimatskih promena i to je nešto sa čim treba da se borimo, za šta treba da vam damo zaštitu.

Istakla je da će doći do svakog ko ima bilo kakav problem i razgovarati kako on može da se reši.

– Sve se da rešitii kad o tome pričamo i možete da nam se obratite. Hvala vam što ste ovde, što ste u poljoprivredi i što se trudite da budete „NajDomaćin“ – zaključila je Jelena Tanasković.

Vesna Kudić, direktorka Regionalne Privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog okruga istakla je da Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji zahvaljujući plodnoj zemlji, velikom kapacitetu voda i velikom broju stručnjaka koji su svojim znanjem podstakli razvoj privrede.

Zbog toga je PKS pokrenula projekat „Stvarano u Srbiji“ i oznaku „Čuvarkuća“ i podstakla građane da kupuju domaće proizvode. Značaj toga su prepoznale i brojne kompanije koje su podržale ovaj projekat. Grad Šabac je pokazao veliko interesovanje i uzeo učešće u ovom događaju i ukazao na značaj naše Mačve. Ukazala je i da će u završnici Karavana biti dodeljen i žig PKS za najbolje poljoprivredne proizvođače.

Nikola Delić koji je i jedan od članova ovogodišnjeg žirija za izbor „NajDomaćina“ pozdravio je poljoprivredne proizvođače iz Mačve i dodao da mu je drago što je prepoznat značaj projekta koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede.

 

– Sastav žirija govori koliko je ova proizvodnja kompleksna, što smo već čuli, u vreme klimatskih promena i drugih izazova sa kojima se stočarstvo naročito suočava. Vrata svih ovih instuticija su vam uvek otvorena i pozivam vas da razgovaramo i učimo jedni od drugih, kaže Delić.

– Svi mi koji se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom treba da budu svesni da mi zemlju nismo dobili od naših predaka, već smo je pozajmili od naših potomaka i zato bi trebalo odgovorno i skladu s tim postupati – rekao je profesor.

On je pohvalio postupke resornog ministarstva jer je ispunjeno sve što je obećano, naročito isplate koje se sprovode iz godine iz godinu.

Ispred grada Šapca obratio se Živan Bajić, koji je izrazio zadovoljstvo što je karavan „Najdomaćin 2023“ došao u Šabac i konstatovao da je za ovu manifestaciju i takmičenje najviše poljoprivrednika prijavljeno baš iz tog kraja.

– Grad Šabac prepoznaje potencijale i značaj poljoprivrede za razvoj našeg kraja. Zato se svake godine iz budžeta grada izdvajaju sredstva za podršku poljoprivrednicima, subvencionisanje proizvodnje, nabavku mehanizacije jer na taj način vidimo potrebu da zadržimo mlade ljude na selu i razvijemo naš grad, istakao je Bajić.

– Zaista mislim da i republika i grad izdvajaju još više sredstava kako bi podržali razvoj poljoprivrede. Želeo bih samo još da poželim sreću svim učesnicima na ovom takmičenju, kazao je on uz komentar da on mora da bude pristrasan i da bi želeo da je pobednik takmičenja baš domaćin iz Šapca.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

22.03.2024.

Jelena Tanasković: Obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

15.03.2024.

Jelena Tanasković: Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar u cilju unapređenja srpske poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca