Domaća štrudla je kod nas oduvek bila redovno na stolu za desert, a volimo je sa svim mogućim nadevima.
Štrudle imaju jedinstven, prelep ukus. Sve ukuse smo isprobali i svi su fantastični. Nisu pune šećera kao većina što se prodaje na tržištu, sve je taman. Samo testo ima odličan ukus.
Da li se sećate kada ste bili mali i miris štrudle s makom ispuni ceo dom? Naravno, postoje razne varijante štrudle jer neko voli više fila, neko manje. Takođe, zavisi i od države u kojoj ste jer svi imaju svoju verziju ovog kolača.
Ovaj dezert je verovatno došao na Balkan tokom Austrougarske. Međutim, prema nekim austrijskim izvorima, u pitanju je turski slatkiš i neki je čak nazivaju mlađom sestrom baklave. Štrudla je posebno popularna u vojvođanskim domovima.
Dunja Rakić Nađ iz Novog Sada nam je istakla da je Štrudlana, tj. radionica u kojoj prave štrudle datira još iz sedamdestih godina. Njena svekrva je nasledila recept od svoje majke, tako da je baka Ana zaslužna za ovo štrudle danas.
Dunja i njen suprug su od 2021. godine nastavili da rade. Suprug je napustio posao tako da veruju u sebe i kvalitet svog proizvoda.
“Štrudle su ručno rađene, i uvek sveže. Pravimo ih sa orasima, makom, džemom….Volim ovaj posao, a i na tržištu se traže domaći proizvodi, Testo je tako divno mekano, a zahvaljujući vanilin šećeru i korici limuna, ima neodoljiv ukus čak i bez nadeva. Ne suši se ni nakon što štrudla odstoji koji dan, samo je čuvajte zatvorenu u kutiji, ističe naša sagovornica.
Besplatna dostava na teritoriji Novog Sada i okoline utorkom i subotom.
Za ostale gradove – putem Post Express-a.