ŠtrudlAna – Pravljene sa puno ljubavi po starom receptu

Domaća štrudla je kod nas oduvek bila redovno na stolu za desert, a volimo je sa svim mogućim nadevima.

Štrudle imaju jedinstven, prelep ukus. Sve ukuse smo isprobali i svi su fantastični. Nisu pune šećera kao većina što se prodaje na tržištu, sve je taman. Samo testo ima odličan ukus.

Da li se sećate kada ste bili mali i miris štrudle s makom ispuni ceo dom? Naravno, postoje razne varijante štrudle jer neko voli više fila, neko manje. Takođe, zavisi i od države u kojoj ste jer svi imaju svoju verziju ovog kolača.

Ovaj dezert je verovatno došao na Balkan tokom Austrougarske. Međutim, prema nekim austrijskim izvorima, u pitanju je turski slatkiš i neki je čak nazivaju mlađom sestrom baklave. Štrudla je posebno popularna u vojvođanskim domovima.

Dunja Rakić Nađ iz Novog Sada  nam je istakla da je Štrudlana, tj. radionica u kojoj prave štrudle datira još iz sedamdestih godina. Njena svekrva je nasledila recept od svoje majke, tako da je baka Ana zaslužna za ovo štrudle danas.

Dunja i njen suprug su od 2021. godine nastavili da rade. Suprug je napustio posao tako da veruju u sebe i kvalitet  svog proizvoda.

“Štrudle su ručno rađene, i uvek sveže. Pravimo ih sa orasima, makom, džemom….Volim ovaj posao, a i na tržištu se traže domaći proizvodi, Testo je tako divno mekano, a zahvaljujući vanilin šećeru i korici limuna, ima neodoljiv ukus čak i bez nadeva. Ne suši se ni nakon što štrudla odstoji koji dan, samo je čuvajte zatvorenu u kutiji, ističe naša sagovornica.

Besplatna dostava na teritoriji Novog Sada i okoline utorkom i subotom.

Za ostale gradove – putem Post Express-a.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca