Vinogradarstvo

Kako rezati lozu

Osnovni ciljevi rezidbe su: •Obrazovanje osnovnog oblika stable u mladim vinogradima •Održavanje obrazovanog stabla u dugom periodu rodnosti čokota, kako bi svi njegovi delovi bili

Opširnije »
Ilustracija: zeočki vinogradi, foto: Svetlana Kovačević

Vinari ovo morate znati

Na prvi pogled relativno jednostavan proces „pretvaranja“ grožđa u vino – vinifikacija, pun je složenih procesa kojih vinari često nisu svesni pošto se oni dešavaju

Opširnije »
Ilustracija: Vinski podrum Vladana Milićevića, foto: V.M

Kako popraviti širu

Popravka slasti Popravku šire moguće je izvršiti dodavanjem saharoze (šaptalizacija) ili koncentrisane šire. Količina saharoze koja se sme dodavati vinu kreće se u granicama prosečne

Opširnije »
Ilustracija: Vino iz podruma Milojevič

Šta utiče na kvalitet vina

Pokožica sadrži bojene materije, tanine i mirisne materije koje čine aromu vina. Karakteristično za ovaj deo bobice je sadržaj polifenolnih jedinjenja i to pre svega:  Bojene

Opširnije »