Zadruga za ponos: Agro Južna Morava Pukovac

Ove godine za podsticaj zadrugarstva biće  izdvojeno 825 miliona dinara, što je skoro 4 puta više u odnosu na prošlu godine.   Poljoprivrednici sa juga Srbije, imaju posede površine oko 2 hektara, a takva usitnjenost imanja i obradivog zemljišta predstavlja imperativ za formiranje složenih zadruga. Zadruge su dobar naćin da se podstakne i proširi proizvodnja, i da mali proizvođači iz ovog dela Srbije, dobiju mogućnost da se ujedine, i tako lakše izađu na tržište.

Poljoprivredna zadruga ,, Agro Južna Morava“, Pukovac je po godinama postojanja na sceni zadrugarstva mlada  zadruga. Zadruga ima 12 članova, to su istaknuti prepoznatljivi ljudi, domaćice i domaćini u ovoj sredini.

Pukovac se nalazi nedaleko od Južne Morave, Toplice i Puste Reke. Selo se nalazi na  jugoistoku Srbije, u opštini Doljevac.

Ilustracuja: Milena Perić, direktorka Zadruge, foto: S.K. /Domaćinska kuća
Ilustracuja: Milena Perić, direktorka Zadruge, foto: S.K. /Domaćinska kuća

,, Zadruga ima i 15 koperanata, iz Nišavskog  i Topličkog okruga, koji u svom vlasništvu obrađuju oko 170 ha  obradive površine, i to je uglavnom ratarstvo, istakla je direktorka Zadruge,  Milena Perić,  i dodala:

,,Naš osnovni cilj je da objedinimo male poljoprivredene proizvođače po horizontali, da ih učinimo pravim robnim proizvođačima, da smanjimo ulaganje kroz nabavku repromarerijala, po povoljnim uslovima, da taj naš krajni proizvod obradimo, preradimo, upakujemo i plasiramo na tržište i pošteno naplatimo“.

Ilustracija: kukuruz kokičar, Zadruge iz Pukovca, foto: S.K. /DOMAĆINSKA KUĆA
Ilustracija: kukuruz kokičar, Zadruge iz Pukovca, foto: S.K. /DOMAĆINSKA KUĆA

Goran Ljubič, predsednik Opštine Doljevac,  istakao je  da lokalna samouprava prepoznaje prave vrednosti i da podržava Zadruge, jer po njegovim rečima spas malih poljoprivrednih proizvođača vidi u udruživanju.

Ilustracija: proizvodi Zadrugara, foto: S.K. /Domaćinska kuća
Ilustracija: proizvodi Zadrugara, foto: S.K. /Domaćinska kuća

Zoran Stajić, zadrugar, je istako je da je zadruga skromna , radna i disciplinovana. Zadrugari se prvenstveno bave ratarstvom, proizvode pšenicu i kukuruz. Pšenicu, daju mlinovima, kukuruz daju mini farmama. Ove godine, su imali 10% kukuruza kokičara,  a planiraju i 100 % naredne godine. U proizvodnji  kokičara vide njihovu šansu, sami ga pakuju.

Zadrugari se stalno edukuju, Zadruga je tu da im pomogne, i uz pomoć laokalne samouprave, imaju odlične rezultate.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.04.2024.

Zemljoradnička zadruga „Lipovac“

18.03.2024.

Zadrugarstvo i njegov značaj za razvoj privrede Republike Srpske

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

14.08.2023.

Nikola Mihailović izabran na novi mandatni period od 2023. do 2028. godine

20.06.2023.

S ljubavlju posejano gajeno ubrano destilovano na Istoku Srbije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca